Einde juli 2019 bezochten Prakash (voorzitter) en Marianne (secretaris) de projecten die gesteund werden door Side by Side India Dit werd o.a. mogelijk gemaakt met steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de gemeenten Brecht en Tienen, de bisdommen Brugge en Gent en tal van kleine sponsors.
 
Even het geheugen opfrissen. Kerala: God’s Own Country. Zo promoot de overheid dit prachtige groene stuk van Incred!ble India. Echter dit ‘paradijs’ werd op enkele dagen tijd een ‘hel’. Augustus 2018 trof één van de zwaarste monsoons (regenperiode) Kerala wat leidde tot een ongeziene modderstroom, overstromingen en landverschuivingen. Velen verloren hebben en houden maar er zijn ook jammer genoeg veel mensen gestorven. Men spreekt van meer dan duizend doden en er was een evacuatie van een half miljoen mensen. Grootste oorzaak van dit alles is het onzorgvuldig omgaan met de beperkte oppervlakte in Kerala gecombineerd met extreme klimatologische weersomstandigheden. Jarenlang hebben de mensen van de bergen in Kerala aan ontbossing gedaan waardoor hun eigen dorpen gemakkelijke doelwitten waren voor de bakken regen die uit de hemel vielen. Klimaatverandering wordt heel concreet maar de menselijke oorzaak zorgt voor grotere ellende. Side by Side India heeft dan beslist om steun te bieden via hun loyale lokale partner, de Vincentian Social Services die heel actief zijn in Kerala. 
 
Het bezoek aan de getroffen families verliep zeer gesmeerd en werd goed georganiseerd door de Vincentian Fathers. Het was af en toe een avontuur om bij de families die wonen in de ‘backwaters’ te geraken. We voerden letterlijk met een klein bootje naar de families; idyllisch gewoon maar toch ook om zich zorgen over te maken. Er moet niet veel meer gebeuren met het klimaat of het zal weer leiden tot catastrofes. We hopen natuurlijk dat de mensen en vooral ook de overheid hieruit lessen zullen trekken. Uiteindelijk hebben de Vincentian Fathers met onze steun driehonderd families kunnen helpen en dit zowel voor nodige keukenmateriaal, medicijnen, renovatie van daken, bouw van toiletten. Het is een druppel in een oceaan van mogelijkheden maar Side by Side India gelooft vooral dat het oceaan van mogelijkheden is in een druppel. Heel hartelijk dank aan allen die Kerala en vooral die driehonderd families een hart onder de riem hebben gestoken. Het zal nodig zijn om waakzaam te blijven om geen herhaling van augustus 2018 te krijgen en daarom hebben de Vincentian Fathers ook beslist om voldoende sensiblisering te doen rond duurzaamheid en correct om te gaan met de schaarse ruimte. Side By Side India zal hierin ook helpen waar mogelijk. 
 
Wat ons heel sterk raakte is de eenvoud en de dankbaarheid van deze mensen terwijl noch ik noch Marianne enige verdienste hebben. Die dankbaarheid werd nog eens duidelijk toen de driehonderd families in een grote zaal zaten en enkelen hun verhaal konden doen. Een jong meisje van 18 jaar kwam getuigen hoe het water zo snel opkwam dat zij en haar familie zelfs niet de tijd hadden om zaken op het droge te leggen. Het was letterlijk lopen voor hun leven. De tranen in haar ogen van zowel vreugde als van verdriet maar vooral van grote dankbaarheid en dit met een brede glimlach was enorm pakkend. Dat heeft ons wel stil gemaakt en doen nadenken hoe luxueus ons leven wel in België is. Zo zijn er vele getuigenissen van mensen die wel iets dierbaars hebben verloren maar nooit de hoop hebben opgegeven. De Vincentian Fathers hebben echt hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk mensen te helpen en als Side by Side India zijn we dan ook trots om hen als lokale partner te hebben in India.  Net voor we vertrokken kwamen mensen om ons uitdrukkelijk te bedanken en ze lieten onze handen niet los until we’ll meet again. Hartverwarmend gewoon! 
 
De Vincentian Fathers hebben Side by Side India belooft een duidelijk rapport op te sturen van alle werken die gefinancierd werden. Wij hebben er in elk geval het volste vertrouwen in dan elke euro goed besteed is.
 
Enkele impressies op https://photos.app.goo.gl/FYZdAziay3jJftSd8