Covid-19 update en steun aan onze dorpjes in Eluru en voor dakloze vrouwen in Calcutta

Een tweede golf van coronabesmettingen treft India. Er is een nieuwe variant ontdekt die zorgde voor een groot deel van de nieuwe besmettingen, vooral bij jonge mensen. Ook in Europa zijn reeds tientallen gevallen bekend van de nieuwe variant, waarvan enkele in het Antwerpse, Leuven, Aalst, Kortrijk.

Twee derde van de gehospitaliseerde patiënten is jonger dan 35 jaar. Dit hoeft volgens viroloog Steven Van Gucht niet te maken te hebben met de nieuwe variant, maar kan te wijten zijn aan de jonge bevolking in India. Zo'n 65% van de inwoners is jonger dan 35 jaar.

Er zijn meer besmettingen dan ooit tevoren. India had de voorbije 24 uren meer dan 314.000 nieuwe besmettingen. Dit zijn meer besmettingen op één dag dan alle inwoners van de stad Gent samen. Tijdens de vorige golf waren er zo'n 92.000 besmettingen per dag.

De ziekenhuizen kunnen de toestroom van nieuwe patiënten niet meer aan. Men spreekt van 'hospitaalhorror'. Patiënten worden beademd in veranda's en parkings, anderen krijgen een zuurstofkit mee naar huis. Er is jammer genoeg ook een tekort aan zuurstof.

Politici kondigden de voorbije weken aan dat het ergste voorbij was en de vaccinatiecampagne loopt. Hierdoor gingen religieuze festivals en verkiezingsmeetings van president Modi door, die mee zorgden voor het oplopende cijfer van besmettingen. In Haridwar kwamen honderdduizenden hindoes uit het hele land samen voor het Kruikenfeest (Kumb Mela) en een onderdompeling in de heilige rivier Ganges. Artsen spreken van een vals gevoel van veiligheid bij de bevolking.

Een andere oorzaak van de vele nieuwe besmettingen kan de uitstroom van dagloners vanuit de stad naar de dorpen zijn. Net als bij de eerste golf en de lock-down over het hele land, proberen mensen, vooral arme dagloners, de stad te verlaten omdat ze vrezen dat ze zonder inkomen zullen vallen doordat ze niet meer kunnen werken.

In januari is India begonnen met de vaccinatiecampagne, maar deze loopt erg traag. Zo'n 8% van de 1,3 miljard Indiërs is gevaccineerd. 75% van de vaccins in andere landen komt uit India. Door de piek in eigen land moet India de uitvoer van vaccins naar het buitenland uitstellen.

Situatie in onze dorpjes en in Calcutta

Zowel BDS als Iswar Sankalpa lieten ons weten dat de situatie dramatisch is. Paniek, chaos en vooral wanhoop en vele overlijdens. BDS liet weten dat reeds vorig jaar in oktober die ‘Indische variant’ circuleerde en dat de overheid hier niets mee gedaan heeft. Het opengooien van de economie in India zonder te kijken naar de gevolgen voor de ziekenhuizen is een kapitale fout geweest. Deze situatie zal blijven duren tot half mei en daarna zal het terug ‘normaliseren’ tegen half juli.

De mensen zijn bang maar dienen te gaan werken, ze kunnen geen enkele kant uit. Enkel de hoogste kasten zijn gevaccineerd. Het zal nog lang duren eer onze dorpsbewoners aan de beurt komen. In de verste verte is er geen enkele overheid te bekennen.  Zonder steun van de staat proberen de mensen te overleven. Corona heeft dit enkel erger gemaakt. Veel mensen zijn ernstig ziek omdat zij niet aan de nodige medicatie geraken. Velen zijn gestorven door gebrek aan gezondheidsinfrastructuur.

In Calcutta zijn in het team van Iswar Sankalpa mensen ernstig besmet waardoor hun werking gehalveerd is. Dit geeft uiteraard heel veel zorgen voor een goede dienstverlening aan dakloze vrouwen.

Side by Side India wil extra steun geven opdat de mensen die al in de miserie zitten en wanhopig zijn niet totaal ten ondergaan. De steun kan enkel financieel zijn omdat de Indiase overheid geen noodhulp van materiaal of andere zaken toelaat tenzij dit gebeurt via de officiële instanties. Dit vertrouwen wij niet omdat we bijna zeker zijn dat dit nooit tot de dorpsbewoners geraakt.